Campania Anti-Mass a pornit!

 

 

1. Ce este un SPAM?

Este un mesaj publicitar sau ceva de genul “făceți-vă milionar în timp ce dormiți”. Prin definiție, este un mesaj NESOLICITAT.

 

2. Cum “au aflat” adresa voastră?

Cel mai des, se “fură”adresele din mesajele care se trimit masiv, ca de exemplu, bancuri, informații politice, etc., și care, la rîndul lor, sunt retrimise CU TOATĂ LISTA DE ADRESE DE EMAIL VIZIBILĂ. După care, culmea, listele respective se vând sau se negociază cu alți spammeri (autori și manipulatori de spam).

 

 

 

FOLOSIREA RAȚIONALĂ A EMAILULUI.

 

Mare atenție: Acest mesaj conține câteva sfaturi utile referitoare la folosirea emailului. Este benefic pentru voi și pentru toți ceilalți. Vă rog, găsiți-vă câteva minute pentru a-l citi. Este important.

 

 

3. Ce-i de făcut pentru a evita spamul?

 

A. De fiecare dată când trimiteți un email la mai mult de 1 (un) destinatar, și nu este necesar ca aceștia să-și vadă reciproc adresele, ca de ex. un banc, folosiți modul BCC (Blind Carbon Copy). Modul BCC face ca lista destinatarilor SĂ NU APARĂ în conținutul mesajului. VĂ ROG DIN SUFLET, FOLOSIȚI ÎNTOTDEAUNA MODUL BCC!

 

B. Atunci când dați un FORWARD (redirecționare) pe un mesaj, dedicați doar câteva secunde pentru A ȘTERGE TOATE ADRESELE ce provin din emailul anterior. CÂT SE POATE DE SIMPLU!

 

4. Ce sunt acele emailuri de genul “Salvați săraca fetiță bolnavă de cancer?”

Ei bine, toate, TOATE aceste emailuri care vă cer să faceți un FORWARD (redirecționare) sunt O MINCIUNĂ! Ștergeți-le! Atenție: unele dintre ele sunt virusate sau conțin alte “surprize”nedorite. NICI O COMPANIE (ca MICROSOFT, de exemplu) nu donează bani pentru redirecționarea acestor mesaje. NICIODATĂ ȘI NIMENI nu o face!

 

5. Și virușii?

Nu trimiteți și nu deschideți (executați) fișiere .exe sau .doc, decât dacă sunteți siguri că provin dintr-o sursă de încredere. Acestea sunt modurile tipice de infectare cu virus. Nu este suficient să aveți un antivirus instalat, pentru că antivirușii ÎNTOTDEAUNA sunt rămași în urmă. Iar într-o campanie de spam, virușii se multiplică într-o zi cu milioanele, iar antivirușii de-abia dacă încep să-i detecteze în câteva zile, săptămâni sau chiar mai mult.

 

6. Și ce se întâmplă cu linkul “REMOVE”dintr-un spam?

ESTE DE ASEMENEA O MINCIUNĂ! Adică, atunci când vi se trimite un spam (email nesolicitat) și vi se spune că, dacă vreți să fiți eliminat de pe listă, să răspundeți cu REMOVE, este numai pentru a verifica, din listă, care emailuri sunt reale și valabile. Răspunzându-le, în mod automat și indirect nu faceți altceva decât să le confirmați că adresa voastră este reală, iar ei nu numai că vă trimit spam în continuare, ba chiar vând adresa voastră de email altor spammeri. NICIODATĂ să nu răspundeți, NICIODATĂ!

 

7. Ce altceva pot să mai fac?

De fiecare dată când primiți un spam, puteți da un FORWARD (redirecționare) către adresa “abuse” a acelui domeniu. De exemplu, dacă primiți un spam de la niceprice@shopping.com, retrimiteți-l la abuse@shopping.com sau la postmaster@shopping.com. Acolo se vor ocupa ei de măsurile ce trebuie luate contra spammerilor. NICIODATĂ să nu cumpărați nimic de la cei care vă trimit spam!

 

 

 

Stimați prieteni, altă gogoașă a Internetului: Povestea emailurilor în lanț.

 

Nu există nici o fetiță care moare de cancer, numită Amy Bruce, iar dacă ar exista, fundația “Make-a-Wish” NU va dona nimic, nimănui. Acest gen de emailuri este ușor de verificat, intrând pe site-ul fundației și căutând detaliile. Dacă ar fi adevărat, fiți siguri că Amy s-ar afla pe site, cu o fotografie a ei, și cu alte date. Intrați pe http://www.wish.org/home/frame_chainletters.htm, unde se tratează chiar acest “email în lanț” în particular.

 

8. Dacă ești administrator de email, vizitează, te rog, web-ul următor, pentru a afla mai multe despre cum se combate spamul:http://spam.abuse.net/. Dacă vei trimite acest mesaj și altor persoane, nu uita să-l trimiți cu BCC (copie ocultă). De asemenea, șterge adresa expeditorului, căci dacă nu o faci, aceasta va rămâne înscrisă în corpul mesajului.

 

Emailurile în lanț sunt instrumente folosite de către webmasterii paginilor porno, ale companiilor care vând orice, ale cazinourilor online, ale agențiilor de “cîștiguri rapide”, într-un cuvânt, firme care negociază și vând liste de adrese email, precum și altele care se folosesc de spam pentru a exista. Scopul “lanțurilor”este de a se (re)trimite ceva de genul:

 

1. Ajutor pentru un copil bolnav.

2. Cum că Ericsson/Nokia/Motorola fac cadou telefoane celulare.

3. “Virus nou: nu-l deschide!”(se numesc alarme false, sau hoaxes).

4. Bill Gates face cadou 5000$ și o călătorie la Disney World dacă...

5. Despre tipul care s-a trezit dimineața în șanț, fără un rinichi.

6. Benzinării care explodează din cauza celularelor.

7. Ace de seringă infectate cu SIDA în cinematografe.

8. Sulfat de sodiu în șamponul tău.

9. Atacurile din parkingurile marilor centre comerciale.

10. “Vei avea mare noroc, cu cât trimiți mai repede și la mai multe persoane acest mail”.

11. “Retrimite-l la cât mai mulți, și de asemeni celui/celei care ți l-a trimis ție, ca să-i arăți cât de mult îl/o iubești”.

 

...și multe altele care, în mod normal, apelează la sentimentele voastre umanitare, sau la dorința de a vi se împlini visurile, la speranța voastră că, trimițând mai multe cópii veți avea mai mult noroc în viață, la frica voastră că anumite fapte (ca cele descrise în acele mesaje) vi s-ar putea întâmpla vouă sau celor apropiați, la dorința voastră de a trimite știri interesante sau glume prietenilor voștri, etc., etc., etc... pentru ca, mai apoi, chiar aceste emailuri să ajungă din nou la spammeri, “îmbogățite”cu sute și sute de adrese de email, vizibile. Între ele, ale voastre și a mea... Iată de ce, la puțin timp, vom fi început să primim spamuri, al căror expeditor este, de exemplu, 9022ux5mz@wangabanga50245.com, sau oricare altul, oferindu-ne servicii sau produse de care nu avem nevoie. Hackerii pot introduce prin email în calculatorul nostru celebrele programe Netbus sau BackOrifice, obținând astfel controlul asupra PC-ului nostru, cu efecte profund maligne. Iar noi, fără să știm, le retrimitem prietenilor noștri... Există trei soluții de a opri aceste atacuri...

 

Cele trei soluții:

1. Nu dați FORWARD (redirecționare) pe NICI UN FEL DE EMAIL ÎN LANȚ.

Este cea mai bună formă de a vă proteja prietenii.

 

2. Dacă totuși vreți neapărat să dați FORWARD, cel puțin trimiteți emailul cu adresele destinatarilor scrise în modul BCC (Blind Carbon Copy, copie ocultă), și NU în TO (către). Scriind adresele destinatarilor în BCC, cei care primesc “lanțul” nu vor putea citi adresele celorlalte persoane cărora le-ați mai trimis emailul, iar astfel se frânează oarecum spamul.

 

3. Atunci când veți retrimite un email cu FORWARD, ștergeți mai întâi din noul email adresele posibililor expeditori anteriori. Altfel spus, nu lăsați scrisă în email nici o altă adresă, a nimănui, cu excepția propriei voastre adrese, exclusiv. Cel puțin, nu vom “dărui”spammerilor așa de ușor adresele rudelor și prietenilor noștri.

 

 

Acest mesaj este distribuit pe întreaga rețea de Internet, și continuă să se distribuie, în beneficiul tuturor. Răspândește-l și tu, dar cu adresele scrise în BCC!

 

 

 

Să luptăm pentru un Internet mai curat!

 

 

 

 

Alte motivații AntiSpam

Text preluat de pe http://www.antimass.bro.ro/

Azi dimineață pur și simplu m-am logat si eu pe Yahoo! Messenger si am ramas tampit cand am vazut dimensiunea scroll-ului din fereastra de mesaje offline... in mai putin de 10 h am primit peste 20 de mass-messages, date fix de-aiurea... se pare k impatimitii acestui sport n-au somn nici noaptea... de fapt nici nush ce e in capul lor de se lasa prostiti de fiecare mass-message... sau duc lipsa de atentie si alta metoda de a se afirma n-au?... Fratilor... si surorilor... aveti nevoie de putina... consiliere in ceea ce priveste STRESUL.... Inteleg k sunteti superstitiosi dar toate au o limita!...

Daca te numeri printre cei MULTI si PLICTISITI care trimit in disperare mass-uri, iata CATEVA motive pentru care ele ar trebui sa dispara:

•  Majoritatea prietenilor tai din lista (dak nu chiar toti...) te injura (cel putin in gand) si te-ar aprecia mai mult daca ai trimite mesaje globale doar in cazuri de urgenta sau pentru a le trimite un banc, un site tare sau altceva ce merita vazut de toata lumea;

•  Persoana iubita (oricare ar fi ea) n-are nici cea mai mica treaba cu mesajele tale si nu te va iubi mai mult (nici macar nu te va aprecia mai mult, Romeo) si nici nu-ti va da BUZZ la miezul noptii si nici nu ti se va intampla ceva ce astepti de cand erai mic/mica in urmatoarele n minute;

•  Yahoo! si AOL (sau alte mari companii) nu doneaza nik nimanui datorita mesajelor tale globale (nici macar nu le contorizeaza k s-ar duce counteru' la cate mesaje se trimit in toata lumea / secunda)... daca ar face asta ar face-o din proprie initiativa;

•  Cei care au nevoie urgenta de sange sau de… altceva… nu ar apela la mass-uri, ci la clinici de specialitate sau alte surse sigure;

•  Daca dai din senin BUZZ-uri cuiva... de n ori... la rand... nu inseamna ca-l iubesti, ca-l admiri, ca vrei CEVA de la el (si nu ma refer la ceva neaparat ortodox), ci inseamna ca-l bati la cap mai mult decat iti imaginezi intr-un mod NU tocmai placut;

•  Gutza, Minune, Salam, Parizer, Sorin, Sorinel, Sorina si tot neamul lor de obositi sunt inca in viata... respira si inca ne mai “incalta” auzul cu mega-hiturile lor => NU, n-au murit si NU e cazul sa dai nici mesajele de genul asta mai departe;

•  Yahoo! in caz k nu stiai e printre primele puteri de pe net, alaturi de Google, AOL si Microsoft... si cu siguranta NU se va inchide daca nu trimiti tu mesajul asta idiot mai departe... in cel mai rau caz iti va inchide tie gura, blocandu-ti contul, in urma plangerilor contactelor tale din lista, satule pana peste cap de mesajele tale globale de prost gust;

•  Yahoo! nu verifica activitatea contului tau prin numarul de mesaje (de obicei tampite) pe care le trimiti! E de ajuns sa te loghezi o data la 3 luni k sa nu-ti pierzi contu`, nu sa trimiti in fiecare minut minim 3 mesaje tuturor din lista, in speranta k te vei clasa (foarte probabil) in Top3! – Idiots Using Yahoo! Services;

•  Daca te plictisesti sau nu te baga nimeni in seama... nu-i nimic... trimite in continuare mesaje globale de rahat si te vei simti si mai singur, in urma injuraturilor (directe sau indirecte) a celor din lista ta;

•  Mesajele de genul: “Contactul anaareprune@yahoo.com e virus! NU-l adauga in lista ta! Trimite mai departe prietenilor tai dak tii la ei” sunt la fel de IDIOATE k si restul din neamul lor! In loc sa-ti faci griji in privinta unui amarat de cont Yahoo! mai bine ti-ai pune la punct securitatea calculatorului (recomand Bit Defender 9, firewall inclus);

•  Nu-ti moare nici familia, nici soacra, nici porcu`, nici capra, nici neuronu' daca nu trimiti mai departe acest mesaj si nici nu vei avea parte de ghinion in toate domeniile existentei tale;

•  “ Daca stergi acest mesaj in loc sa-l trimiti tuturor prietenilor tai, vei avea un an de ghinion, vei ramane fara prieteni, te va calca masina, nu-ti va mai merge netu', nu vei mai putea bea si fuma, vei asculta numai Andreea Balan, Salam si Minune, vei munci 20h zilnic, te vei uita numai "Ciao Darwin" (DA! cu Dan Negru), iti va creste par pe nas, o sa ramai fara hartie igienica de 3 ori pe saptamana, te va musca cel putin un caine o data pe luna (locul de care te va musca nu se poate stabili cu precizie numai din stersul mesajului...), vor intra mascatii peste tine in casa si nu-si vor cere scuze, cand te vei plimba prin parc va incepe ploaia, te vei ingrasa peste masura, iti va creste colesterolul cu toate ca vei manca numai soia, vei munci in week-end, te va calca masina (din nou!), nu-ti vor mai merge jocurile pe calculator, telefonul nu va mai avea semnal, se vor strica apometrele, vei avea atacuri de panica, te vei imbolnavi nasol si te vei chinui, vei avea diaree din 3 in 3 zile, vei fi alergic la soare, televizorul iti va lua foc (ceea ce nu e asa rau, avand in vedere ca singura emisiune la care te vei uita e "Ciao Darwin" - tot cu Dan Negru), te vei electrocuta incercand sa-ti faci cafeaua, vei fi concediat! Daca il trimiti prietenilor tai, vei avea automat NOROC trei ani!!! Trimite-l mai departe! “ – iti recunosti stilul?... ce ai de zis in apararea ta?...

•  Bill Gates stie ce-i aia CON, PRN, NUL, COM1, COM2,... COM9, LPT1, LPT2,… LPT9, AUX … DUH!... Din moment dat ce a creat MS-DOS-ul stie mai bine k tine de ce nu poti crea/redenumi foldere/fisiere folosind aceste nume;

•  “Daca trimiti acest mesaj mai departe si-l primesti inapoi vei vedea cati prieteni ai sau cat de iubit(a) esti”... de fapt vei afla cati duc lipsa de neuroni, adik cate suflete pereche ai in lista :))

•  Risti sa ajungi pe Lista de Ignore a multor persoane... si presupun k nu e placut sentimentul sa stii k munca ta (mesajele globale de rahat) e in zadar, nu?

•  “Continua lista de id-uri: ion1, ion2, ion3, ...ion(2n+1) sa vedem pana unde vom ajunge!... curaj” – va zic eu unde veti ajunge: la limita de caractere alocate de Yahoo! unui instant message, si apoi in Ignore List-ul celui care primeste mesajul asta (in cazul cel mai fericit, pentru k cei mai multi s-ar putea sa ajunga si mai rau);

•  Nu-i pasa nimanui ce versuri iti fredoneaza tie in cap neuronul pe moment (de cele mai multe ori manele)

•  Daca esti “supy” incearca sa te calmezi, sa respiri si sa vorbesti cu cineva apropiat... nu sa dai mass, k sincer ma indoiesc k vei gasi ajutor (nici macar mila);

•  Daca te respecti cat de cat si ii respecti si pe cei din lista ta, fa un bine si trimite un ULTIM mesaj global: “Campania Anti-Mass a inceput! http://www.antimass.bro.ro – inca mai poti fi salvat!” si jura-te k va fi ultimul din cariera ta de spammer;

 

 

Daca nu te numeri printre impatimitii mass-urilor, imi cer scuze pentru timpul rapit! Ramane la alegerea ta daca doresti sa te alaturi Campaniei Anti-Mass si sa ajuti la educarea tinerilor utilizatori Yahoo! pe care ii chinuie talentul cu mass messages.

 

Va multumim pentru atentia acordata!